Friday, 17 March 2017

Tom of Finland musikaali, rakkautta täynnä!

Tämä on toinen osa Tom of Finland kokemustamme.
Tässä postauksessa tarkastelemme näyttämö musikaalia, joka pyörii Turun Kaupungin teatterissa Logomossa. 
Tämä oli ensimmäinen kertani musikaaliesityksessä ja luonnollisesti olin innoissani.

No mitä tykkäsitte? Rakastimme sitä! Se oli niin hieno kokemus.
Lyhyt muistutus; kuten elokuva, musikaali oli dramatisoitu elämänkerta. Kuvittelimme, että musikaalia olisi vaikeampi seurata kuin elokuvaa, mutta olimme kertakaikkisen väärässä!
Dramaturgia oli erittäin selvä ja viimeistelty. Hyvin arvostettavaa.
Musikaali itsessään oli hyvänmielen rivo ja erittäin homo. Paljon lihaksia, nahkaa ja puolialastomia miehiä. Paikoin esitys oli miltei strippausta, ehdottomasti hyvällä maulla, pilke silmäkulmassa.
'
Ostimme paikanpäältä nahkakantisen ohjelmasisällön. Se pitää sisällään informaatiota musikaalista ja ylipäätään Toukosta / Tom of Finlandista. Aivan loistava investointi!

Toisin kuin elokuvassa, musikaali alkoi Toukon lapsuudesta, vaikka joskin vain muutaman kohtauksen verran. Aivan ensimmäin kohtaus oli ainoita jotka tuntuivat hieman irrallisilta suhteessa kokonaisvaltaiseen tarinaan.

Kohtaus oli nuoren taiteellisen pojan mielikuvituksellisesta mielestä.
Näin jälkeenpäin ymmärrämme kohtauksen täysin, mutta silloin se tuntui hieman erikoiselta tavalta aloittaa. Velin kohtalo oli ainut asia joka selvisi paremmin elokuvassa kuin musikaalissa.
Lisäksi pidimme musikaalin hahmoista (valituista näyttelijöistä) enemmän. Kake oli jälleen ilmiömäinen.
Ostimme tämän kangasmerkin. Pidämme siitä kovin.

Fun fact: Musikaalissa otettiin kantaa Tomin liioiteltuun tyyliin.
Valokuvaus oli nouseva taidemuoto ja täten photorealistisen maalaus-/piirrustustyylin kysyntä oli laskussa. Tämä puolestaan nosti sarjakuvallisen tyylin kysyntää. Kuulostaa ihan loogiselta minusta, joka en ole taiteentutkija. 

Säveltäjien haastattelu.

Käsitellään seuraavaksi kappaleita. 
Ne olivat loistavia ja mukaansatempaavia.
Säveltäjät Jussi Vahvaselkä ja Jori Sjöroos tekivät ilmiömäistä työtä; rakastimme miltei jokaista kappaletta. Kappaleet olivat pääsääntöisesti komedisia, mutta paikoin hyvin koskettavia ja tunteellisia.
Rakastin Kaijan (Anna Victoria Erikson) "Sisällään" kappaletta ja Toukon (Olli Rahkonen) kappaletta "Elämänviiva".
Aiheet olivat hyviä ja esitetty nokkelalla tavalla.
Mika Kujalan (esitti hahmoa Markus Palin) kappale "En ole niitä" oli ehdoton suosikkimme. Se suorastaan pursusi Disney viboja ja tarkoitan tätä kohteliaisuutena, totisesti.
Pidimme myös tunnussävelestä, joka toistui musikaalin läpi. Se oli kekseliäs kokonaisuus ja sisälsi kynien raaputuksen ääntä.
Ainut valitus kappaleissa oli miksaus. Laulu oli joskus hieman liian hiljaisella live musiikkiin verrattuna. Onneksi englanninkieliset tekstitykset olivat paikkaamassa hukkuneita sanoja. 

Omistaisimme mieluusti musikaalin jokaisen kappaleen! Toivottavasti niitä myydään jossain vaiheessa. Voitte kuunnella yhden kappaleen Spotifyssä. Tom of Finland - Glad To Be Gay
Se on lopun disco tyylinen teemabiisi, joka myös soi taustalla lehdistötilaisuus klipissä.

Mielestämme, myös puvustus oli parempi kuin elokuvassa. Se sopi täydellisesti notkean nahan täyttämiin tanssi koreografioihin, jotka olivat hienosti toteutettuja. 
Lavastus ja valaisu olivat ehdottomasti jotain erityistä. Niiden luoma tunnelma teki kokonaisuudesta eheän ja kahlitsevan. Olisi mahtavaa päästä suunnittelemaan valaisua (ja tietenkin kirjoittamaan) näin merkittävää esitystä.
Eräs toinen nautinnollinen kohtaus oli Physique Pictoral lehdestä inspiroitunut "tukkiratsastus". Toteutus oli täydellinen ja se oli suorastaan mahtavaa kuinka esitys oli valinnut dramatisoida niin ikonisen kuvan!


Tukit näyttivät lavalla upeilta!

Loppujen lopuksi, pitkä musikaali oli kaukana tylsästä. Mitä hyvä musikaali tarvitsee on kappaleita tukemaan rakennetta ja luodakseen kokemuksesta ikimuistoisen. Musikaalin virheetön tekninen suoritus oli huikaisevaa katseltavaa!
Keskikohdan kliimaksi oli odotettua, mutta mahtavaa nähdä käytännössä.
Ikäväkyllä, viime teatterissä käynnistä olikin kulunut jo hyvä tovi.
Tämä oli raikastuttavaa!
Huomasimme joitain yhtäläisyyksiä teoksien välillä. Merkittävin lienee vanhemman kaappihomo herrasmiehen esiintyminen. 
Luulemme tämän henkilön perustuvan johonkin Toukolle läheiseen ihmiseen, joka on syystä tai toisesta jätetty nimettömäksi.
Todennäköisesti, koska konservatiiviset sukulaiset eivät tohdi sutata sotaveteraanin muistoa paljastamalla hänet homoksi. -,-
Ugh, ihmiset osaavat kyllä olla joskus idiootteja.
Jokatapauksessa, olemme todella iloisia päästessämme olemaan osa näitä hienoja kokemuksia!
Musikaali pyörii vielä hetken Turussa, joten varaa lippusi piakkoin, jos haluat päästä kokemaan näin kertakaikkisen upean teoksen.
16.3.2017

Thank you for reading!
-'Lar

No comments:

Post a Comment

Thank you for reading and commenting :) It makes us happy!